Nederlands Loodswezen is de overkoepelende naam van een unieke samenwerking van organisaties die zich bezighouden met de loodsdienstverlening. Binnen de samenwerking is de Nederlandse Loodsencorporatie (NLc) de beroepsorganisatie die de kwaliteit van het beroep registerloods en de continuïteit in de loodsdienstverlening waarborgt. Nederlands Loodswezen B.V. richt zich op het ondersteunen van registerloodsen zodat zij in vier regio’s hun beroep kunnen uitoefenen.

Beroepsorganisatie

De beroepsorganisatie bestaat uit de Nederlandse Loodsencorporatie (NLc) en de vier Regionale Loodsencorporaties Noord, Amsterdam-IJmond, Rotterdam-Rijnmond en Scheldemonden.

Nederlandse Loodsencorporatie (NLc)
De Nederlands Loodsencorporatie (NLc) is het publiekrechtelijke deel van de organisatie en houdt zich op landelijk en regionaal niveau bezig met het bevorderen van de kwaliteit van het beroep en de beroepsuitoefening. NLc verzorgt ook de opleiding van nieuwe loodsen waarbij STODEL het faciliteert opleidingsbureau faciliteert. Meer informatie over de opleiding tot registerloods is te vinden op de website ‘werken bij het Loodswezen’.

Ook het voorzien in het beroepspensioenfonds behoort tot de wettelijke taken. Daarnaast stelt de NLc verordeningen vast en adviseert ze de minister van Infrastructuur en Waterstaat over onderwerpen die in de loodsenwet zijn vastgelegd en die het beroep raken. Zelf en in samenwerking met andere belanghebbenden zoals de havenmeester, om bij te dragen aan veilige en vlot toegankelijke havens.

Alle Nederlandse registerloodsen zijn lid van de NLc en staan ingeschreven in het loodsenregister. De NLc bestaat uit drie organen: de voorzitter, de Algemene Raad en de ledenvergadering.

Samenstelling van de Algemene Raad

Regionale Loodsencorporatie (RLc)
Nederlands Loodswezen werkt vanuit vier regio’s: regio Noord, regio Amsterdam-IJmond, regio Rotterdam-Rijnmond en regio Scheldemonden.

Elke regio heeft zijn eigen Regionale Loodsencorporatie (RLc). De RLc bestaat – net als de NLc – uit drie organen: de voorzitter, het bestuur en de ledenvergadering.

De RLc-besturen zijn er onder andere verantwoordelijk voor dat er genoeg loodsen in hun regio zijn. Zij verzorgen de trainingen om de kennis van loodsen voortdurend op peil te houden en ze leiden PEC-houders, kapiteins die vrijstelling hebben van de loodsplicht, op.

Samenstelling RLc-bestuur regio Noord

Samenstelling RLc-bestuur regio Amsterdam-IJmond

Samenstelling RLc-bestuur regio Rotterdam-Rijnmond

Samenstelling RLc-bestuur regio Scheldemonden

Bedrijfsorganisatie

De bedrijfsorganisatie bestaat uit Nederlands Loodswezen B.V. (NLBV), Loodswezen Materieel B.V, drie stille maatschappen* en Kenniscentrum Loodswezen B.V. 

(*) Loodsenassociatie Amsterdam-IJmond, Loodsenassociatie Rotterdam-Rijnmond/Noord en Loodsenassociatie Scheldemonden.

Nederlands Loodswezen B.V.
NLBV richt zich specifiek op het ondersteunen van registerloodsen in het uitvoeren van hun beroep. Ze geeft invulling aan de dienstverlening op het gebied van vlootbeheer, onderhoud, logistiek, planning, ICT en administratie bij het loodsen en het beloodsen van zeeschepen en zij is belast met de inning van het loodsgeld. De registerloodsen zijn aandeelhouder van Nederlands Loodswezen B.V.

NLBV wordt bestuurd door een directie. De directie bestaat uit één statutair directeur, die wordt benoemd door de algemene vergadering van aandeelhouders.

Directie

  • Directeur (statutair): de heer H.B.W. Broers

Managementteam

Het toezicht op het beleid van de directie en op de algemene gang van zaken in de vennootschap en de met haar verbonden onderneming wordt uitgeoefend door een raad van commissarissen. Zij worden eveneens benoemd door de algemene vergadering van aandeelhouders van NLBV.

Samenstelling raad van commissarissen

Loodswezen Materieel B.V.
Loodswezen Materieel B.V. is een vennootschap die juridisch eigenaar is van de vaartuigen die voor het vervoer van de registerloodsen worden gebruikt. De registerloodsen zijn aandeelhouders van Loodswezen Materieel B.V.

Loodsenassociaties
De loodsenassociaties zijn de samenwerkingsverbanden (stille maatschappen) van de registerloodsen; zij zijn verantwoordelijk voor o.a. de inzet van de loodsen in een rooster.

Kenniscentrum Loodswezen B.V.
De activiteiten die niet direct gericht zijn op het loodswerk, worden via Kenniscentrum Loodswezen B.V. (KCLW) verricht. Het gaat om activiteiten als het bieden van nautische expertise aan de maritieme sector in binnen- en buitenland.