Portlantis is het nieuwe haven-ervaringscentrum van Port of Rotterdam. Bij een bezoek kom je registerloods Eva tegen. Haar hologram geeft je het gevoel zelf op de brug van een inkomend containerschip te staan.

Op zaterdag 22 maart gingen de deuren van Portlantis, het state-of-the-art ervaringscentrum van Port of Rotterdam, open. In een markant gebouw nabij het Maasvlaktestrand kunnen bezoekers kennismaken met de complexe, dynamische wereld van de Rotterdamse haven. Hier is nu ook het educatieve informatiecentrum (EIC) Mainport Rotterdam gevestigd. Het EIC organiseert excursies en activiteiten om jongeren te inspireren, kennis te laten maken met de mogelijkheden in de haven en te laten ontdekken wat hun toekomst zou kunnen zijn. 

Er wordt bijvoorbeeld getoond hoe een port call (het hele bezoek van een schip aan een haven, van binnenkomst tot vertrek en alles wat ertussenin gebeurt) verloopt. Het Loodswezen regio Rotterdam-Rijnmond heeft een belangrijke bijdrage hieraan geleverd. 

Registerloods Frans maakte met een GoPro camera timelapse opnames terwijl hij een schip naar de Tweede Maasvlakte loodste. Daarvan is een film gemaakt, waarin een hologram van zijn collega Eva later is gemonteerd. De hologrammen en film worden vervolgens geprojecteerd in een grote ‘kijkdoos’. De brug is hiervoor speciaal op schaal nagemaakt en opgebouwd in deze kubus.

Filmopnames

“Het Loodswezen werd door Portlantis en het EIC gevraagd of zij een loods beschikbaar wilden stellen om een hologram te maken voor de film”, legt Eva uit. “Ik vond het leuk om aan dit initiatief mee te werken. De haven is enorm belangrijk voor iedereen in Nederland maar dat weten de meeste mensen niet. Daarnaast biedt de haven veel leuk werk maar is dat ook vaak niet bekend. Met de film in Portlantis worden beide aspecten meer zichtbaar. En natuurlijk was ik ook heel benieuwd hoe zo’n filmproces zou verlopen!”

“De haven is enorm belangrijk voor iedereen in Nederland maar dat weten de meeste mensen niet. Daarnaast biedt de haven veel leuk werk maar dat is ook vaak niet bekend.”

Zij reisde voor de opnames naar een filmstudio in Amsterdam. Daar werd de interactie tussen loods, kapitein en stuurman op de brug in scène gezet, om later gemonteerd te worden in de GoPro opnames. Eva vervulde haar rol als loods, een medewerker van het havenbedrijf speelde de kapitein en een acteur was de stuurman. De personages werden schuin van achteren gefilmd. Zo ontstaat de illusie dat je als bezoeker zelf op de brug staat en meekijkt. Het was een interessante ervaring, vond Eva: “Iedereen moest lichte kleding aan; alles wat zwart was zou namelijk wegvallen tegen de achtergrond. Daarom moest bijvoorbeeld ook de radio met zilverspray worden gespoten.”

Oog voor detail

Met behulp van de opnames werden hologrammen gemaakt. Deze goed monteren in de film was niet eenvoudig, bleek na oplevering van de eerste versie. Eva: “Als je het schip stuurboord uit zag gaan, zag je onze armen een bakboord roer order geven, bijvoorbeeld. Ook klopte de volgorde van de beelden niet helemaal. Gelukkig kon dat allemaal aangepast worden. Als kenner zie je dat het nog steeds niet helemaal klopt maar voor de gemiddelde bezoeker geeft het een goed beeld. En dat is natuurlijk het belangrijkste.”

Trigger

Eva hoopt dat de film meer jongeren inspireert om een carrière in de maritieme sector te overwegen. Zelf maakte zij drie jaar geleden de stap van de zeevaart naar de loodsenopleiding. Twee jaar geleden werd zij beëdigd. “Onze sector is niet heel zichtbaar en dat geldt nog meer voor de functie van loods. Terwijl het zo’n mooie afwisselende baan is waarbij je veel interactie hebt met allerlei verschillende mensen! Vooral voor jonge meiden en vrouwen is het niet een voor de hand liggende keuze. Hopelijk zijn de beelden van een vrouwelijke loods een mooie trigger om hen aan het denken te zetten.”